Igår sparkade vi igång bloggen #bättreavtal och jag hade inte trott på så snabb respons. Många nya prenumeranter på nyhetsbrevet (det hittar du här om du inte redan är med) och över dussinet medlemmar i LinkedIn gruppen (som du hittar här). Vi fick också ganska många glada tillrop och tankar på hur bloggen skall se ut i framtiden.
Den grundläggande strukturen är följande:
- De närmsta veckorna skall vi översiktligt beskriva Contract Management – som verktyg, arbetssätt, förhållningssätt, organisation och system.
- Därefter kommer vi att börja djupdyka i olika delkomponenter och olika synvinklar – t.ex. varför en revisor borde bry sig om Contract Management eller hur man implementerar ett kontraktsautomatiseringsverktyg på bästa sätt (eller när man skall avstå från att göra det).
- Vi har gästbloggare på väg in – har du själv något ämne att skriva om så hör av dig. Din story är värd mycket för oss andra.
- Om det finns något ämne eller vinkling du vill veta mer om så hör du också av dig.
Vad är egentligen bättre avtal?
Jag har dock fått ett par frågor kring ett centralt begrepp i denna blogg – vad är egentligen ett bättre avtal? Förutom att givetvis vara ett marknadsföringsnamn och en bra tagg för sociala media så har den en verklig innebörd.
Alla relationer som genererar intäkter (eller kostnader) för våra företag baseras på ett eller annat sätt på avtal (vi kan bortse från vissa offentligrättsliga pålagor i detta sammanhang). Hur vi än vänder och vrider på detta är avtal centrala för såväl resultat som balansräkningen och vi kan med lätthet konstatera att avtal är viktiga. Hitintills har jag inte träffat någon som har sagt emot mig även om jag givetvis kan tillstå att det finns avtal som är mindre eller mer viktiga.
Så vad är #bättreavtal? Eftersom jag är jurist så måste jag börja med disclaimern. Avtal som dokument och instrument bär ett särdrag – det är ömsesidiga instrument som överenskommes mellan parterna efter mer eller mindre förhandlande. Det är alltså inte något som en part kan förfoga över eller finjustera till dess de är färdiga. Avtalet är också ett resultat av fördelning av något (tex marginaler eller risker eller ägande) och leder ibland till kompromisser som inte i efterhand kan karaktäriseras ens som ”bra avtal”.
Med detta sagt finns det dock massor man kan göra för att skapa #bättreavtal:
- Skriv avtalet så att användaren förstår. Använd ett språk som går att förstå. Gör det så enkelt som möjligt. Bort med jargong och amerikaniserat språk. Effekter – minskade transaktionskostnader, högre användningsgrad av avtalet, snabbare och enklare affärer.
- Använd en avtalsmall som är avsedd för den tilltänkta affären. Storföretag gillar ofta att trycka på sin egen mall på stackars småföretagare. Effekter – fit for purpose ger enklare och avtal, mindre förhandlingstid, tvister kan undvikas.
- Se till att kunskap om avtalet sprids i din organisation. Effekter – avtalet kommer till användning, personer som agera under avtal vet om rättigheter och skyldigheter. Färre tvister. Rätt leveranser.
- Utbilda personal i avtalshantering och avtalsjuridik. Hur kommer ett bindande avtal till? Vem får skriva under? Vilka frågor får jag hantera själv? Effekter – mindre risker och mindre administration. Rätt fråga hanteras på rätt nivå.
- Balanserade avtal redan från början? Ja – det kan vara helt rätt. Finns dock en risk för att det anses som första utkast och då har man bara förlorat en bra del av kakan. I slutändan har jag oftast sett att balanserade avtal främjar relation medan hårt obalanserade avtal har motsatt effekt. Man bör dock väga in om avtalen har engångskaraktär eller är långsiktiga relationer.
Detta är givetvis ett axplock. Jag vill dock framhålla att avtalet innehåller förhandlingsmoment och det som kanske kan ses som en gemensamt bästa inte alltid är detsamma för en part – denne kan ha mer att tjäna på ett ”dåligt avtal”.
För att återknyta till om avtal är viktiga. Om vi kan skaffa oss #bättreavtal så bör ju dessa leverera bättre resultat – mindre risk, mer intäkter, mindre transaktionskostnader, mer värde, eller hur? Och då dyker ju givetvis frågan upp – om vi idag har ett visst värde på vårt företag med nuvarande förhållningssätt till avtal, hur mycket mer vore vårt företag värt om vi var #riktigtbrapåavtal? Detta är vad #bättreavtal handlar om.
Diskutera #bättreavtal
Bloggen följer du på vår hemsida under #bättreavtal. Bloggarna kommer också att postas i vår nystartade grupp på LinkedIN – Contract Management på svenska. Här för vi diskussionerna. Vi kan även diskutera på Twitter – då använder vi CBIMagnusSteen.
Hjälp oss!
Hjälp oss gärna att sprid bloggen – använd mail, LinkedIn, Facebook eller blogga själv! Använd shareknapparna så får du en direktlänk att skicka!